PAROJE • 2024-1. ÇEYREK TÜRKİYE STARTUP EKOSİSTEMİ VE YATIRIMLARI

2024, dünya genelindeki ekonomik toparlanma umutlarının yeşerdiği ve politik istikrar arayışlarının belirginleştiği bir dönemde başladı. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi için de bu yeni yıl, hem fırsatlar hem de zorluklarla dolu yeni bir başlangıcı simgeliyor. Geçtiğimiz yılın olaylarından güç alarak ve öğrenerek, Türkiye’nin yenilikçi ruhu, 2024’ün ilk günlerinden itibaren kendini belli etmeye başladı.

Yılın ilk çeyreği, ekosistemin çeşitli yatırım aşamalarındaki aktivitelerin detaylı bir analizini sağlayarak, Türkiye’nin girişimcilik dinamiklerinin ne yönde evrildiğine dair değerli veriler sundu. Tohum aşama yatırımlarından, erken ve ileri aşamaya kadar olan süreçlerdeki gelişmeler, ekosistemin sağlığını ve yatırımcı güvenini gözler önüne serdi.

2023 yılındaki doğal afetler ve sosyo-ekonomik zorluklar, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine, toplumsal dayanışma ve iş birliğinin ne kadar hayati olduğunu hatırlatmıştır. Bu çerçevede, 2024 yılına girerken, yerel ve uluslararası yatırımcılar, dirençli ve yenilikçi girişimleri destekleme konusunda daha kararlı bir tutum sergilemişlerdir.

Bu yıl, Türkiye için, özellikle girişimcilik ekosistemine yeni bir yön verme ve ekonomik kalkınma yolunda ilerleme anlamında, kritik bir öneme sahip olacak. 2024, belki de yatırımların yalnızca miktarıyla değil, aynı zamanda kalitesi ve çeşitliliği ile de öne çıkacağı, yenilik ve dönüşümün hız kazandığı bir yıl olarak tarihe geçebilir.

2024’ün ilk çeyreğinde 72 yatırım gerçekleşti. Ancak önceki yıllara baktığımızda, ilk çeyrekte yapılan yatırım sayısında bir düşüş olmuştur.


2024’ün ilk çeyreğinde 133,6 milyon dolar yatırım aldı. Medyan yatırım miktarı ise 573.500 dolar oldu. Bu yatırımların büyük bir kısmı, yani 94 milyon doları, öne çıkan üç girişim tarafından çekilmiş: Intenseye 64 milyon dolar, İkas 20 milyon dolar ve Upstash 10 milyon dolar ile. Bu üç girişimin elde ettiği yatırımlar, dönemin toplam yatırım hacminin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor.



Sektör bazlı incelediğimizde Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi 84,3 milyon dolar, Siber Güvenlik 64 milyon dolar, E-ticaret 27,8 milyon dolar ile en çok yatırım alan üç sektör olarak karşımıza çıkıyor. Listenin devamındaki sektörlere baktığımızda ise, Oyun, Fintek ve Ulaşım & Lojistik gibi sektörleri görüyoruz. 


Bununla birlikte 18 Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi, 10 Oyun ve 7 E-ticaret sektöründe yatırımlar aldı. Son yıllarda Yapay Zekanın yükselişi ve pandeminden sonra hane halkının alışveriş ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya alışması sonucunda yatırımların arttığını söylemek mümkün. Ancak oyun sektörü sayı olarak ikinci sırada olsa da aldığı yatırım miktarı olarak gerilere düştüğünü görüyoruz. Bunun başlıca sebeplerinin mobil oyun piyasasının doygunluğa ulaştığı ve ABD Merkez Bankasının faizleri artırması bunun sonucunda bir kısım yatırımcının oyun piyasasından parasını çektiğini söyleyebiliriz.

2024 yılının ilk çeyreği, Türkiye girişimcilik ekosisteminin çeşitli yönlerden kapsamlı bir değerlendirilmesine imkân tanımıştır. Yatırımların toplam hacmi ve sayısındaki dalgalanmalar, geçmiş yılların performanslarıyla karşılaştırıldığında bazı benzerlikler ve önemli farklılıklar gösteriyor.

Yılın ilk çeyreğinde yapılan toplam yatırımlar, önceki yılların parlak dönemlerine göre daha mütevazı seviyelerde gerçekleşti. Özellikle 100 milyon dolar ve üzerindeki mega yatırımların azalması, toplam yatırım miktarlarında belirgin bir düşüşe sebep oldu. Ancak, bu büyük yatırımlar hariç tutulduğunda, 2024’ün ilk çeyreğinde yatırımların 2022 yılının ilk çeyreği ile benzer seviyelerde olduğu görüldü. Bu durum, ekosistemin temelinde bir dayanıklılık ve direncin olduğunu göstermektedir.


Kaynak: startupcentrum.com/ 2024 - Birinci Çeyrek Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu