2023 BİRİNCİ ÇEYREK TÜRKİYE START-UP EKOSİSTEMİ YATIRIM RAPORU — PAROJE - PROJELERİNİZİ HAYATA GEÇİREN SİSTEM

PAROJE • 2023 BİRİNCİ ÇEYREK TÜRKİYE START-UP EKOSİSTEMİ YATIRIM RAPORU

2020 yılında Türkiye girişimcilik ekosisteminde 178 milyon dolar yatırım yapılmış, 2021 yılına gelindiğinde ise toplam yatırım miktarı 1,5 milyar dolar’ı aşmıştır. Bu artışın sebebi mega yatırımlar alan birkaç girişimdir. Benzer durum 2022 yılında da devam etmiştir. 1,6 milyar dolar yatırım ile kapanan 2022 yılının ardından küresel ekonomik ve siyasi iklimin, tekno girişimlere etkilerinin nasıl olacağı ise merak konusuydu. 2023 yılının ilk çeyreğinde 77 girişim 61 milyon dolar yatırım almış yatırım alan girişim sayısı önceki yıllara benzerken toplam yatırım tutarı daha düşük gerçekleşmiştir. Bu düşüşte özellikle yüksek değerli yatırımların eksikliği rol oynamıştır.

2023 yılının 1. çeyreğinde toplamda 77 tekno girişim 61 milyon dolar yatırım almıştır. Yatırımların medyan değeri 255 bin dolar olmuştur.


Buna göre sektörlere dağılan yatırım miktarları şu şekildedir:

  • Blok zincir sektörüne 15.2 milyon dolar
  • Oyun sektörüne 9.7 milyon dolar
  • Seyahat sektörüne 6.5 milyon dolar

Ayrıca, toplamda 8 adet oyun sektörüne, 6 adet finans sektörüne, 6 adet yapay zekâ & makine öğrenimi sektörüne, 6 adet sağlık sektörüne ve 6 adet dijital pazarlama & satış sektörüne yönelik yatırım yapılan start-up bulunmaktadır. 2022 yılının sonlarına doğru dünya genelinde ekonomik kriz kaygıları ve küresel belirsizlikler tekno girişimlerin yatırıma ulaşmasını olumsuz etkiledi. Yüksek tutarlı yatırımlarda ciddi bir düşüş yaşandı. 2023 yılında da benzer bir trend görülmektedir.

Önceki yıllardaki hızlı yükselişin ardından, bu çeyrekte yatırımlar biraz yavaşlamıştır. Özellikle 10 milyon dolar üzeri yatırımlarda büyük bir düşüş yaşanmış ve yılın ilk çeyreğinde sadece 1 yatırım gerçekleşmiştir. Ancak, 1 milyon doların altındaki ve 1-10 milyon dolar arasındaki yatırımların sayısı önceki yılın ilk çeyreği ile neredeyse aynı seviyededir. Bu da tekno girişimlere olan ilginin devam ettiğini göstermektedir. Yüksek tutarlı yatırımlardaki düşüş, yatırım almak isteyen tekno girişimlerin zorluk yaşamasına sebep olabilir.


2023 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'deki girişimler toplamda 61 milyon dolarlık yatırım aldığından bahsetmiştik. Bu, 2021 yılından bu yana en az yatırımın toplandığı çeyrektir. 2021 yılından itibaren her çeyrekte 10-100 milyon dolar aralığında birden fazla yatırım gerçekleşirken, 2023 yılında bu yatırımların ekosistemde kalıcı olup olmayacağı konusunda soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinin azalması, yüksek miktarlı yatırımlara da yansımıştır. Özetle, 2023 yılında yatırım adedi olarak önceki yıllara yakın bir seviye görülse de yatırım miktarı konusunda aynı durumu söylemek zor. Yüksek tutarlı yatırımlarda yaşanan düşüş, yatırım alan tekno girişimlerin zorluklar yaşamasına neden olabilir. Ancak düşük miktarlı yatırımların devam etmesi, girişimcilerin sürdürülebilir büyüme stratejileri izlemesine olanak sağlayabilir.

Türkiye Merkezli Girişimler:

Yılın ilk çeyreğinde yatırım alan 77 teknoloji girişiminin 60'ı Türkiye merkezliydi. Bu girişimler toplamda 39,4 milyon dolarlık yatırım elde etti. Bu 60 girişimden 31'inin yatırım detayları Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nden doğrulandı. Geri kalan 29 girişimin ise (kitle fonlaması yatırımları dahil) bilgileri Ticaret Sicil Gazetesi'nden kısmi olarak teyit edildi. Bu veriler, Türkiye'deki teknoloji girişimlerine olan ilginin devam ettiğini göstermektedir.

Yatırım alan girişimlerin şehirlere dağılımı incelendiğinde, İstanbul'un yine ilk sırada olduğu görülmektedir. İstanbul'da bulunan 59 girişim, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım almıştır. Ankara'da ise 8 girişim toplamda 2 milyon dolarlık yatırım almıştır. İzmir'de ise 6 girişim toplamda 9,8 milyon dolarlık yatırım elde etmiştir. Özellikle Kayseri, Kocaeli, Konya ve Sakarya gibi şehirlerde ise her yıl en az birkaç girişim yatırım almaktadır. Ayrıca, bu yıl ilk defa listede yer alan Erzurum, resmi merkezi olarak kullanılan bir pratisyen hekimlere yönelik danışma platformu olan For Physician'ın yaklaşık 7,5 milyon Türk lirası değerleme ile yatırım aldığı şehirdir.

Yurt Dışı Merkezli Girişimler:

Operasyonlarını Türkiye'de gerçekleştiren ancak merkezi yurt dışında bulunan 17 girişim ise 21,2 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu 17 girişimin 6'sı, 2023 yılında merkezlerini yurt dışına taşıdıklarını tescil ettirdi. Merkezi yurt dışında bulunan girişimler arasında 10'unun merkezi Delaware (ABD), 3'ünün Londra (Birleşik Krallık), 3'ünün Talinn (Estonya) ve 1'inin merkezi Düsseldorf (Almanya) yer almaktadır. Bu veriler, Türkiye'nin teknoloji girişimleri için çekici bir pazar olduğunu ve yabancı girişimlerin de Türkiye'yi tercih ettiğini göstermektedir.

2023 yılında en fazla yatırım alan sektörler önceki yıla göre pek değişmedi. Oyun, yapay zekâ ve makine öğrenimi, finans ve sağlık yine en çok yatırım alan sektörler oldu. 2022 yılında Türkiye’deki Blok zincir girişimlerine olan ilgide bir yükseliş trendi hakimdi. 2023’te de bu ilgi devam edecek gibi duruyor. 4 Blok zincir girişimi toplamda 15,2 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım alan 4 girişiminden 2’si oyun girişimi olurken 2’si ise Blok zincir odaklı ürünler ekosistemi oluşturan girişimlerden oluştu. Oyun sektörünün ardından gelen Seyahat sektöründe bulunuyor.


2023 yılının ilk çeyreği Türkiye'deki teknoloji girişimleri için bir miktar zorlu bir dönem olsa da düşük miktarlı yatırımların devam etmesi ve yerli girişimlerin desteklenmesi olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir. Yatırımcılar için düşük miktarlı yatırımların potansiyelini görmek ve gelecekte büyük başarılar elde edebilecek girişimlere destek vermek önemlidir.

 

Kaynak: Startupcentrum.com/2023 Birinci Çeyrek Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu